Kao Sovjetskog polarnog istraživača i sam provodi operaciju - Ja sam skinuo dodatak

Jednom davno, kirurg Leonid Rogozov.

Služio u vojsci, diplomirao je na Lenjingradu Medical Institute, a 1960. godine otišao na Antarktiku kao liječnik 6. sovjetske antarktički ekspedicije.

Bilo je tu, na Antarktiku, šest mjeseci kasnije, bilo je to događaj koji je napravio ime Rogozova poznat u cijelom svijetu.

Ovaj liječnik i sam je imao slijepog crijeva kirurgija - maknuti moj dodatak.

Ovo je prva takva operacija u povijesti svijeta

Neočekivani napad

18 veljača 1961 u Schirmacher Oasis je otvoren novi sovjetski antarktički stanicu Novolazarevskaya. Među sudionicima bila je prva zima, a liječnik Leonid Rogozov.

No, u travnju 1961. godine, postao je ozbiljno bolestan. Isprva je osjetio slab i umoran, a onda - oštra bol, ulije u desnoj strani trbuha.

"Budući da je bio kirurg, nije bilo teško dijagnosticirati upala slijepog crijeva kod - kaže njegov sin Vladislav. - To je bila operacija koja je učinio prije mnogo vremena, a širom svijeta ova vrsta kirurške intervencije odavno je uobičajena. Ali on je bio daleko od civilizacije, usred polarne pustinje",

Do kraja travnja postalo je očito da je pomoć nigdje čekati. Putovanje iz SSSR-a na Antarktiku je 36 dana na moru, a let nije bilo moguće zbog jakog vjetra.

"On se našao u situaciji izbora između života i smrti, - kaže Vladislav. - On je bio nigdje čekati pomoć. A mogao bi pokušaj da se rad",

Izbor nije bio lak. Rogozov znao da je slijepo crijevo može puknuti tijekom operacije i peritonitisa ga ubiti. No, njegovo se stanje pogoršalo, bol intenzivnija.

"Morao je otvoriti svoje trbušne šupljine, a zatim izvaditi crijeva. Nije znao da li je moguće to učiniti, u načelu,", - kaže Vladislav.

Upravljanje polarnog stanice morala pitati za dozvolu za obavljanje poslova u Moskvi - ako Rogozova pokušaj nije bio uspješan, Sovjetski Antarktik Program bi bio umotan ozloglašen.
jedinstvena operacija

Rogozov odlučio: bolje raditi nego čekati svoju smrt od peritonitisa.

"Nisam spavao da je prošle noći. Boli me vraški. - Rogozov je napisao u svom dnevniku. - To je gotovo nemoguće ... ali ne mogu odustati i dati u ..."

Liječnik je razvio detaljan plan poslovanja. Dva pomoćnici, njegovi drugovi istraživači su primjenjivati ​​alate za izravnu svjetlost iz lampe i držati ogledalo.

"On je vrlo pažljivo mislio na sve, čak ih je uputio što učiniti ako on izgubi svijest - kao metak adrenalina i reanimaciju"- kaže Leonid sin.

Na opće anestezije to je, naravno, nisam išao. Dr Rogozov mogli prijaviti lokalnoj anesteziji kako bi se trbušni rez, ali i dalje operacije će se održati "dobit"Za kirurga glave ostala jasna.

"Moj siromašni asistenti! U posljednji trenutak sam gledao u njih, stajali su u bijele haljine i sami bili bjelji od bijele. Također sam bio uplašen. Ali onda sam uzeo iglu s novokain i napravio svoju prvu injekciju. Nekako sam se automatski prebacio na način rada, i od tog trenutka nisam primjetio ništa drugo"- napisao je kasnije Leonid Rogozov.

Rogozov radio po osjećaju, bez rukavica. Postizanje slijepo crijevo, podrazumijeva se da se postupak može u bilo kojem trenutku rasprsnuti.

Operacija je trajala gotovo dva sata u noći 30. travnja do 1. svibnja 1961. godine.

Rogozov dobiven u dva tjedna.
Rogozov i Gagarin

Na oporavka od operacije uzeo dva tjedna Leonid Rogozova

Ova priča nije baš tako lako završiti. Pogoršala od meteorološka stanica, ogromna količina leda u moru značilo da je brod koji je bio da se sudionici ekspedicije u travnju 1962., neće biti u mogućnosti doći do njih i oni će morati još jednu godinu provesti u postaji.

No, na olakšanje svih polarni im letjeli avionima. "Oni su bili evakuirani zrakoplov s jednim motorom. Jedan od njih je pao u more", - kaže Vladislav.

Njegov otac Leonid Rogozov vratio se u junaka Sovjetskog Saveza, njegovo ime postalo poznato u cijelom svijetu.

I samo 18 dana prije ovog legendarnog slijepog crijeva prvi čovjek u svemiru bio je sovjetski kozmonaut Jurij Gagarin.

"Mi usporediti ih, jer su oboje 27 godina, obojica iz radničke obitelji i obje su učinili nešto što prije nije postojala u povijesti čovječanstva"- kaže Leonid Rogozova sin.

U 1961. Rogozov kirurg je bio nagrađen je crvena zastava rada.

Operacija Leonid Rogozova inspirirani Vladimir Visocki, 1963., napisao pjesmu u kojoj je, posebno, bile su riječi:

Dok ste u kadi s pločica

Oprati, potopiti, toplo -

On je u hladnom se skalpelom

Tu urezuje slijepo crijevo.

Više Liječnik nikad nije bio na sjeveru. Upisani u Graduate School, on je branio svoju tezu, radio je kao kirurg u raznim bolnicama Lenjingradu, za 14 godina na čelu odjela kirurgije limfoabdominalnogo Tuberkuloza instituta fiziopulmonologii.

Dr Leonid Rogozov umro 2000. godine.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
Mačka kirurgija koštati vlasnike na 20 tisuća dolaraMačka kirurgija koštati vlasnike na 20 tisuća dolara
Ruski znanstvenici su prvi doći do antarktičkog jezera Vostoku u potrazi za novim oblicima životaRuski znanstvenici su prvi doći do antarktičkog jezera Vostoku u potrazi za novim oblicima života
12. Travnja - svemirska dan12. Travnja - svemirska dan
Harvey mačić uči da hoda, unatoč prirođene mane prednjih šapaHarvey mačić uči da hoda, unatoč prirođene mane prednjih šapa
Antarktički led je stabilniji nego što se misliloAntarktički led je stabilniji nego što se mislilo
Sada svatko može uzeti virtualnu šetnju kroz AntarktikuSada svatko može uzeti virtualnu šetnju kroz Antarktiku
U Finskoj, ranjeni i sam vjeverica dođe do veterinaraU Finskoj, ranjeni i sam vjeverica dođe do veterinara
Umro je najviša među ljudima koji žive u našem vremenu na zemljiUmro je najviša među ljudima koji žive u našem vremenu na zemlji
10 Zanimljivosti o Antarktici10 Zanimljivosti o Antarktici
Nasljednik klana Rockefeller pojede kanibalaNasljednik klana Rockefeller pojede kanibala
» » Kao Sovjetskog polarnog istraživača i sam provodi operaciju - Ja sam skinuo dodatak

GuruAnimale.com
Životinje Ptice Glodavci Riba Insekata Inkubatori Štetočina Farma Oprema i alati Savjet Pitanje / odgovor Miscelanea