Na dno 40 gorućeg krater u Turkmenistanu pronašao život
Dok neki znanstvenici raspravljaju misteriozni krater Yamal, kanadski pustolov postao prvi čovjek koji je sići u gori kratera vrata pakla u Turkmenistanu. Rizik je bio opravdan: na dnu kratera otkrili bakteriju koja se ne boji vatre.
sadržaj
Darwaza, ili kako ga nazivaju, vrata pakla - najtajanstveniji mjesto Turkmenistan, o kojoj nema sumnje čuo od onih koji su zainteresirani za sve vrste prirodnih tajni.

Foto: deidresorensen.com
U proteklih 40 godina u plamen pustinji Karakum 70-metarski krater privlači turiste i istraživače, više obrastao legende. Nekoliko izvori kažu da je krater je nastao 1971. godine, kada je sovjetski geolozi otkrili u pustinjskom podzemne šupljine prirodnim plinom.
Međutim, tijekom razvoja polja propali, opremiti je otišao u zemlju, ali iz nastalog kratera je protok plina.
Kasnije je odlučeno da se zapalio, ali znanstvenici su podcijenili volumen rezervi plina, prema tome, budući da je šupljina ne gasi, i nastavlja gorjeti, biti vidljiv i iz svemira.
Intenzivne topline i opasnost od kolapsa rubovima kratera nije dopušteno tijekom godina da se u lijevak i istražiti iznutra.
video: "Gates krvnog tlaka", Plinski krater Darvaze, Turkmenia
No, u studenom 2013., poznati putnik i istraživač George Koronis Kanada je postala prva osoba na svijetu, idite na dno dubine kratera od 30 m.
Ova ekspedicija je djelomično financiran od strane časopisa National Geographic. Njegova je svrha bila prikupljanje tla na dnu kratera shvatiti da li postoji neki organizmi u takvim uvjetima. Prema putnik, za pripremu ekspedicije trebalo mu je jedno i pol godine - dozvolu, priprema opreme, naknadu tima. Prije pošiljka morala biti obučeni preko klanca lokalne rijeke: bilo je potrebno isprobati spust na produženom užetu kad Koronis bio je odjeven u zharonepronitsaemy odijelo, nosio aparat za disanje i poseban penjanje opreme.

Čak i ako je moguće naći nije znanstvenik organizme na dnu kratera, prikupljanje uzoraka tla i dalje će biti uspjeh.
Ova oprema je morala biti proizvedeni po nalogu kevlara, inače bi oplavilos od intenzivne topline.
„Čak sam morao angažirati posebnog kaskadera koji traje Hollywood role za njega zapaliti mene, a ja nisam panika Kad se vatra oko mene” - rekao Koronis. Prema njegovim riječima, oko kratera područje je otvoren, ponekad u prolazu motorima ili kamionima, ponekad doći i turisti.
Njihovi osjećaji za vrijeme spuštanja u grotlo istraživača u usporedbi sa se na drugom planetu. A činjenica da je stalno morao pratiti aparat za disanje, stanje užad, videografijom, ne ostavlja vremena da se njega bojala.
„Ja bih to nazvao Koloseum vatru: bez obzira gdje se baciti pogled, sve tisuće malih plamenova.
Zvuk sličan šum mlaznih motora, snažan, opresivne zvuk gori plin. I nema dima, „- rekao je junak.
Čak i ako je moguće naći nije znanstvenik organizme na dnu kratera, prikupljanje uzoraka tla i dalje će biti uspjeh. Ali Koronis sreće.
On je uspio pronaći bakterije koje žive na dnu kratera i osjeća se odlično na visokim temperaturama.
Video: U mjerenje temperature kratera sabancaya (vijesti)
Iznenađenje je činjenica da su te bakterije ne nalaze bilo gdje na površini Zemlje i osjetiti veliku živi u malom ekosustava na dnu kratera užaren. Otkriće takvih oblika života je vrlo važno sa stanovišta astrobiologija, jer na mnogim planetima izvan Sunčevog stanja sustava nalikuju pakao od kratera u Turkmenistanu.
Prema Koronis, razgovor s mještanima nešto promijenili svoje ideje o povijesti kratera. „Od lokalnih turkmenski geologa, čuo sam da je neuspjeh nije dogodilo 1971. godine, a drugi u 1960 i ostao nepodozhzhennym do 1980. Teško je doći do istine, ali sam to saznao iz pouzdanih izvora. Ne znam kako je bilo u stvarnosti”, - rekao je putnik.
Još jedna misteriozna rupa u zemlji, privukao pažnju javnosti i znanstvenika, što je nedavno pronađen u Yamal na brodu helikopter leti na plinskom polju u blizini. Krater je studirao glavni istraživač na Institutu za Zemlju Cryosphere, Sibirski ogranak Ruske akademije znanosti Marina Leybman s viši istraživač CCU YANAO „Znanstveno-istraživačkog centra za Arktik”, Andrei Plehanov.
Prema Leybman, formiranje lijevka može biti posljedica thermokarst procesa. Neki geolozi vjeruju da je najdublje jezero u Yamal poluotoka mogao biti formirana na ovaj način. „Vidjevši što se događa danas, vidim da je teorija možda i imaju duboko značenje,” - kaže Leybman.
Deset prirodnih čuda koje se mogu vidjeti na našoj planeti
Netizens pozvao pet najstrašnije mjesta u svijetu
Erupcija vulkana Sinmoe
Vizualni kaos uzrokuje mozak na očajnički tražiti poznatim slikama
Unutar mjesec može biti onoliko koliko vode kao u plaštu
Vulkan Semyachik mala i kiselo jezero
U Egiptu pronađena je „mlada” krater
U Kanadi, pronašli smo veliku meteorita krater
Egzotične destinacije za ljubitelje plivanja i ronjenja
U krater vulkana Kawah Lien
Darvaze (The Darvaze dobro) - plin krater Turkmenistanu
Vodopad 'vječno ogon` u New Yorku parku kestena grebena
Raspuklina erupcija Tolbachik, Kamčatka
Mud vulkani u Gobustan
Zemlja na udaru meteorita
Yamal crna rupa otkriva svoje tajne
Rastaljena `ozero` vulkan Nyiragongo
Piloti otkriveni na Yamal div lijevak
Majestic stvaranje prirode
Diamond Head i Diamond Head
Vanzemaljska kulise Dallol vulkan (dallol)