Kasli željezne skulpture

Video: Čarolija željeza: Kasli

Jednom, hodanje uz staru Arbat, zalutao sam u jednoj od mirnih sporednih ulica u blizini Vakhtangov kazališta. Pozornost je privukao znak mali dućan. Ne bez znatiželje, popeo sam se stepenicama i ... pogodio muzej. To je bio muzej crne plastike. Elegantan i istovremeno svečane figure i figurice, ukrasi strog, fascinantna i duboka boja - Kasli odljevaka. Lovački psi, životinje, ptice, bajkovitih likova, s uzorkom rešetke, kamina - sve proizvodi na željezo-taljenje, željeza i čelika biljka, koja je postala prije više od stotinu godina, simbol umjetničke željezne trgovine. 

To ime - Kasli - sjećao iz djetinjstva. Na bliskih prijatelja mojih roditelja imao sam troje djece, o našoj dobi sa svojim bratom. Naravno, bili smo često daleko jedni od drugih. Posebno nam se svidjelo gostevat prijatelje roditelje. Tamo, u starom stanu, skupili mnoge zanimljivosti, privukla Binder časopis „Niva”, debele svezaka s pozlaćenim vezova, koji govori o životu životinja, geografije kontinenata. Popeli smo se na kožni kauč i dugo prelistao knjigu. Kauč ​​koji je imao puno godina. To se ponekad može vidjeti na TV-u kad se pokazati filmove ili televizijske emisije o prošlom životu. Leđa dovršenom polica, koje stavljaju vaze, male skulpture. Na ovom kauču mjesto na polici u velikom pokazivač. On je bio usmjeren prema naprijed. Mogao je osjetiti pticu i samo čekao tima domaćina za skidanje pernati krilo. Tada je, naravno, više zainteresirani za slike u knjigama, a ne smrznute strast setera. Ali svatko primjećuje baka stalo ako smo dobili do šale, ne počnu li skočiti na kauč, a ne prevrnuti ako je miljenik svog pokojnog oca. Strog glas ponovila nam je da to nije samo pas i lijeva Kasli da je željezo je vrlo krhak. Ako je koncept željeza smo već imali, riječ „cast” je nešto nepoznato. U svakom slučaju, nakon redovne zapis, skočio mi s kauča i otići u šetnju. Usput, nedavno sam pitao moj prijatelj iz djetinjstva koji živi još uvijek pokazivač. Živ, živ, rekao je, ali, nažalost, rep prekinula. Ipak krhki lijevanog željeza. 

skulpturni sastav „Konji u divljini.” autor PK Klodt

Mnogo kasnije sam saznao da Kasli se nalazi u južnom Uralu. To je u ovom selu u 1747. bilo je ruski umjetnička produkcija - Kasli lijeva. Tula trgovac Ya Korobkov osnovana kovačnice i ljevaonica željeza, a 1752. ga je kupio od vlasnika rudnika Demidov. Tada je majstor postao trgovac L. Rastorguev. 

I to je ono što je izvijestio Kasli tvornicu u Brockhaus i Efron enciklopedijski rječnik (1891):”... i željezo-taljenje željeza Ekaterinburg okruga pokrajine Perm (sada Čeljabinsk regiju - TS), 110 milja od županijskog grada s Kasli jezero ... oko 10 tisuća ljudi ... sada je vlasništvo Rastorguyeva nasljednici. Do 1770. godine je biljka tale i bakar, a zatim ocijedite. Godine 1892. u tvornici Kasli bila okupirana od strane 3.150 radnika. Od 728,978 tona rude, šljake, mrvicama i drugih tale se baci :. domene 428,069 funti kupolom (u proizvodu) - 180 573 pud, pripravio mnogo željeza - unbribable razredima 190.937 pud, potkupljivi razredima 1952 pud, proizvodi .. 2228 pud.”.

Mastionica „Psi na prednjoj strani.” autor PV Seregin

Video: Kasli muzej umjetnosti lijevanje

Kao što možete vidjeti, na umjetničkoj strani biljka - nije riječ. Ali mi smo, kada je riječ o dvorcu, u prvom redu sjetiti skulpture izrađene od lijevanog željeza, tzv fotelja stvari. I to je počeo s umjetnošću lijevanja ploče za pod, a to se dogodilo na samom početku XVIII stoljeća. Mnogi od narudžbi i proizvodnja lijevanog željeza rešetke, nadgrobnih spomenika. Možda sam imao prilike u to vrijeme vidjeti i dodirnuti jedan od tih proizvoda. U svojim studentskim godinama netko od kolega je jednom rekao da je mali Vyazemy obnovljena crkva, koja je dovela malu Puškin. „Promjena sve - i mi ćemo izgubiti priliku da se osjećaju prisutnost pjesnika” - vrući razreda. Odluka je donesena odmah: se na vlak i otići na mali Vyazemy. Crkva arhitektonski izgled nije impresioniran. Ali ulaz se pamti zauvijek. Prije vratima upravo promijenio podova - od lijevanog željeza ploča već uklonjene iz „svojih poznatih” mjestima, a oni su malo na strani. Mi milovao hladne Uzoroche, prisjećajući smo se nadali, toplo nožice budući genij. Jedan od radnika pogledao nas ravnodušno je rekao da su ti ploče u to vrijeme doveli do Urala. Možda su to napravili na dvorcu? 

Biljka je u prvoj polovici XVIII već bilo poznato, ne samo u Rusiji, nego iu Europi. To se dogodilo zbog izgradnje novog kapitala na Nevi. Za parkovi i brojni mostovi potrebno željeza ograde, svjetla, za posjedima - vrtni namještaj za kuće bogatih - kamina, lusteri, raznim posuđem, tzv opoychataya jela. Ona je na zahtjev, ne samo u glavnim gradovima. Sjećam se ljupka kuća na mirnoj ulici u Tambov. Prije nekoliko godina, lokalni lovac pozvao valdshnepinye vysypki. On je već u dobi, živio sa svojom suprugom u kući koja datira iz svoga djeda. Budući da djeca ovog ujedinjene par odavno odrastao i otišao kući, oni su sretni da primati goste. Hostesa mi je o svom životu i vremenima, prisjećajući se prošlosti. Ova kuća, u kojoj je došla, zadržao lov tradicije. Svekar čuva pasa i naputke i, naravno, puno vremena provedenog u lovu, gotovo uvijek se vratio s plijenom. In-zakon je naučila kuhati igru. Hare je morao čamiti u lonac poseban za perad namijenjenu vlastiti lijevanog željeza posuđe. supruga majka, koja je, pak, uči svoju svekrvu, kako bi se u potpunosti pridržavati pravila i zahtijevati isto od mladenke. „Lijevano željezo - on je memorija mora mirisa, - objasnio mi je supruga lovac. - I stariji se posuda, bolje je priprema, a osim toga, moj muž je djed nije kupio ionako ono posuđe i Kaslinsky je cijenjena najviše. I dalje ga koristiti. " Nažalost, lov nije bio uspješan, tako uloviti valdshnepinogo tople mirise emitira željeza, to nije uspjelo. 

Skulptura „Pas -poynter na prednjoj strani.” NI Autor Liberija

No, natrag na Uralu sredinom XIX stoljeća. Značajka Kasli željeza bio je visok sadržaj silicija, koji omogućuje da se baca određenu finoću. Ova okolnost nije mogla dovesti do stvaranja umjetničkog lijevanja. potrebna samo velika vještina lijevanje i žigosanje. I ovdje je nemoguće ne sjetiti sa zahvalnošću kipara MD Kanayeva. On je stigao u dvorcu u 1876, prihvatio ponudu da postane tvornica kipar. Počeo sam s činjenicom da je organizirano u tvornici školi da uči oblikovanje i oblikovanje. Zlatoust pozvani kovanja majstora. U tom nastojanju, podržao Kanayeva mladi kipar NR Bach, koji je stigao ubrzo nakon otvaranja škole. Iz tog razdoblja počinje cvjetanje Kasli umjetnosti lijevanja. I do današnjeg dana Divim se rad koji se obavlja u tom i kasnijim razdobljima. Bach je bio sklon prirode i njezinih stanovnika. Životinje i ptice, „angažirao” njih željeza - je stvaranje slikara životinja. 

Zasluga tih entuzijasta trebaju prepoznati sudjelovanje priznatih kipara toga doba - P. Klodt, Lansere A. Aubert, N. Liberiha. Poznat u svijetu konja na Anichkov mosta u St. Petersburgu, oblikovanom u brončanom Klodt, dobio svoju željeznu inkarnaciju. Stručnjaci kažu da je majstor nešto modificirao svoj izvorni stvaranje, što je više izražavaju ljudske borbe i ponosne životinje. Ne znam što je savršeniji. Moj dojam je da su sve opcije su u redu. „Lijevano željezo” Klodt a danas dolazi u naš stan. To je tradicija za obljetnice dati Kaslin oblikovanje. Tako smo došli kući fragment Anichkov most. Ja ih se divim do sada. No, poseban užitak u meni kao ljubitelju lova s ​​gundog uzrokovati sliku lovačkih pasa. Pokazivač, pokazivač i seter u stalak za jarebica je seter na potyazhke laže setera ... Klanjam N. Liberiha za ovaj posao. Kazaljka davno otišao djetinjstva napravio u svom lijevanja. I u jednoj od lovačkih društava vidjeli skulpturu ove veličine ostrovnika apsolutno nevjerojatan - djeteta ljulja konja. No, posebno se divi leži setera. Plemenita životinja stavio svoju glavu na šape i mudar i tužno gleda u daljinu. On podsjeća zadnju lovu? Sanja o novoj sezoni? Izražajno u svemu tome skulpture: glave, inteligentne oči, umorne noge, debele psovina - svaki pramen vune kao da je slikano. Gledam iz smrznute setera na vlastitu, dnevni, ležeći jedno pored drugoga, u podnožju, u istom položaju - i, iskreno, ne znam koji je od njih bolji, bliže srcu, više stvaran.

Isti slikar kipar-životinja vrlo realno utjelovljena u željezo njegove ideje divljači - medvjedi, divlje svinje. Mislim da neće biti u zabludi ako kažem da je najbolji nagrada za sve-uzgajivača lovci su ti odljevci Kasli majstor. 

Skulptura „Planina ovce.” autor AI Prosvirnin

Talentirani učenik Liberiha postao poznat kipar Lansere. U svojim djelima, više snage izražavanja. Posebno je volio ih je imao konje. Uz željezo je uspio prenijeti svoj pokret, strast, nekontrolirani temperament.

Na umjetničkim lijevanje obrtnika iz Urala do cijelog svijeta započela je u 1900. Kasli lijevanog željeza paviljon (arhitekt Baumgarten EE) je stvoren za Svjetskoj izložbi primijenjenih umjetnosti, koji je održan u Parizu. Više od dvije godine „isklesana” Ural svladati ovaj nevjerojatan palača. Ažur zidni reljefi sa slikama nevidljive ptice, čudne dizajne, zmajeva, jedrilica - Bizant i Drevni Rus' je došao zajedno, otkrivajući svu čudo željeza. Jedinstvena građevina, remek izložbe umjetnost lijevanja dobio je najveću nagradu - Grand Prix.

Video: Teška naslijeđe. Sovjetskog doba lijevanog željeza izložena u muzeju

Događaji početkom XX stoljeća - Prvi svjetski rat, revolucija - početi zastoju umjetnički Kasli tvornice. No, kasnije - iako ne u istoj mjeri i sjaja - mala skulptura je ponovno postao proizvodi poznatog dvorca. Bilo je Gospodarica Copper Mountain i Danila majstor, paravojne lovac s puškom psa. Mi i dalje proizvoditi vrlo lijepo od lijevanog željeza Okovi i peglanja, utyatnitsu, gusyatnitsy, peći vrata s ukrasima i ostalim proizvodima za kućanstvo pribor. Još jedan bandwagon poznata Kasli umjetnost lijevanje i naknadne restrukturiranje stavi joj godina od raspada sve i svakoga. 

No, ljepota ne može nestati bez traga, to ne bi trebali. Tu će biti novi Lancer, Liberiha, neće uspjeti, a jedinstvena umjetnost lijevanje željeza umjetnosti Reborn, poput feniksa, jer nije za ništa da to nije samo slika pojavljuje na Kasli lijevanog željeza ukrase.

Video: Istoriya.Vesch: luster i vaza

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
Muzej čokolade u KölnuMuzej čokolade u Kölnu
Sol muzej u LüneburgSol muzej u Lüneburg
Snalažljiv roditelji su se s novim načinom da se bave ušiSnalažljiv roditelji su se s novim načinom da se bave uši
U Berlinu Prirodoslovni muzej (muzej f r naturkunde)U Berlinu Prirodoslovni muzej (muzej f r naturkunde)
Misterije drevnog željezni stup u DelhijuMisterije drevnog željezni stup u Delhiju
Poznati Mačke - Smudge, Glasgow slavnaPoznati Mačke - Smudge, Glasgow slavna
Puž sa željeznom sudoperPuž sa željeznom sudoper
Muzej ljudsko tijelo korpus u NizozemskojMuzej ljudsko tijelo korpus u Nizozemskoj
Nova tehnologija čisti ugljenNova tehnologija čisti ugljen
Domaće željezo 379 godinaDomaće željezo 379 godina
» » Kasli željezne skulpture

GuruAnimale.com
Životinje Ptice Glodavci Riba Insekata Inkubatori Štetočina Farma Oprema i alati Savjet Pitanje / odgovor Miscelanea